BLEACHING (DİŞ BEYAZLATMA)
Beyazlatma dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan renklenmeleri giderme işlemidir.
Dişlerin Renklenmelerini Etkileyen Faktörler:
Çevresel Faktörler: Fırçalama eksikliği,diyete bağlı kromojenler, diş yüzeyindeki bakteri plağı,dişin travmaya maruz kalması,çay-kahve-kırmızı şarap gibi renklendirici besinler.
Genetik Faktörler: Genetik faktörlerden dolayı diş renginin koyu olması, çocukluk döneminde kullanılan antibiyotikler, amelogenezis imperfekta – dentinogenezis imperfekta-florozis gibi diş dokusu hastalıkları.
Önceki Diş Tedavileri: Kanal tedavileri ve amalgam dolgulara bağlı renklenmeler.
Mesleki Nedenler: Metalik tuzlara maruz kalmak.
Teşhis ve Tanı Yöntemleri
Beyazlatma işlemi öncesinde, beyazlatma uygulanacak dişlerde herhangi bir çürük, dişeti çekilmesi, dişeti iltihabı, dişlerde aşınma olmamalıdır. Bu gibi durumlarda önce gerekli tüm tedaviler yapılır daha sonra beyazlatma işlemine geçilir. Beyazlatma işlemi öncesinde renkleşmenin sebebi belirlenmelidir. Hangi tip beyazlatma işleminin uygulanacağı buna göre seçilir.
Beyazlatma işleminin dolgular ve kaplamalar üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Bu nedenle elde edilen diş rengine göre yenilenmeleri gerekir. Beyazlatma işlemi zamana ve hastanın alışkanlıklarına bağlı olarak geri dönen bir işlemdir. Bu nedenle belli aralıklarla yenilenmesi gerekir.
Hasta ve hekim tarafından uygulaması gayet basit olan bu işlemin uzun vadede hiçbir komplikasyonu bulunmamıştır. Bu nedenle gülüşümüzü saklamak yerine böylesine kolay bir işlemle elde edilebilecek pırıl pırıl bir gülüşü sergilemek hepimizin hakkıdır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!